top of page

Psihoterapija putem Skajpa? Stvarno?


Da li je moguće? Da li je efektivno? Da li je dovoljno stvarno? Sva ova pitanja su prilično važna kada razmatrate psihoterapiju putem interneta. Moj odgovori bili bi, ukratko: Da, Da i Da.

Zamisli svoje standardno jutro. Probudiš se, obučeš se, napraviš sebi kafu i otvoriš svoj laptop. Sada si spreman/na za svoju seansu. Prilično je lako.


Onlajn terapija dozvoljava mojim klijentim da im terapijske seanse budu dostupne bez obzira na mesto gde se nalaze. To je prilično olakšavajuća okolnost ako imaš dosta obaveza u toku radne nedelje.


Onlajn terapija ne samo da ti čuva vreme, već ti omogućava da biraš bilo kog terapeuta širom sveta, tako da nisi ograničen samo na izbor u odnosu na mesto gde živiš. Tako možeš lakše da nađeš nekoga sa kim se zaista osećaš slobodno (vidi moj drugi blog koji se zove )


Da li je Skajp terapija stvarna?

Da li su Skajp pozivi sa tvojom porodicom stvarni? Da li su tvoji poslovni sastanci preko Skajpa stvarni? Da li oni vode ka promeni? Da li oni vode ka rezultatima? Svakako da da. Drugim rečima, Skajp terapija je realna i efektivna onoliko koliko ti želiš da bude - slično kao i terapija licem u lice.


Okej, ali šta su nedostaci?

U početku, nedostatak lične interakcije može biti problem za nekoga ko nikada ranije nije koristio skajp ili druga onlajn sredstva za komunikaciju. U tom slučaju, preporučila bih da prva seansa ili dve bude licem u lice, ako je to moguće. I onda može da se nastavi sa onlajn seansama kako bi se ostvarile sve prednosti koje sam predhodno pomenula. Kombinacija onlajn terapije i terapije uživo je takođe dobra ideja.


Šta istraživanja kažu o prednostima onlajn terapije?

Trajanje

Ako često putuješ ili se seliš, onlajn terapija ti omogućava da nastaviš terapiju sa istim terapeutom. To je naročito važno za sam proces terapije.


Dostupnost

Ako tvoj raspored varira iz nedelje u nedelju, tako da ti treba fleksibilnostu kako bi terapija bila moguća za tebe, onlajn seanse su dobar izbor. Takođe, ako radiš u inostranstvu i želiš terapeuta koji govori tvoj maternji jezik, neko ,,od kuće" ko razume tvoju kulturu je dobar izbor.


Privatnost

Možda živiš u zajednici ili radiš u polju gde je važno da ne bude otkriveno da ideš na terapiju. Ili jednostavno ne želiš da odlaziš sa posla i objašnjavaš gde sada ideš. Onlajn terapija može da bude rešenje.

60 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page