top of page

Kako da prepoznate panični napad?

Updated: Jan 29, 2019

Ubrzan rad srca, "preskakanje srca", ubrzano disanje i nedostatak daha, vrtoglavice, stezanje u grudima, slabost, drhtavica... može izgledati kao da imate srčani udar, dok zapravo doživljavate panični napad.

Panični napad je kratka i veoma intenzivna epizoda ekstremnog straha, praćena osećajem da će se dogoditi nešto strašno. Simptomi paničnog napade počinju iznenada i brzo dostižu svoj vrhunac, u prvih deset minuta. Ne traje duže od pola sata nakon čega se možete osećati iscrpljeno, zbunjeno i uplašeno.


Pored gore navedenih fizičkih simptoma možete doživeti intenzivan strah od gubitka kontrole nad sobom i situacijom, jak strah od smrti, osećaja da ,,ludite", doživljaj da stvari oko vas nisu stvarne ili da ste se izmenili, uz snažnu potrebu da nađete sigurno mesto za sebe.


Panični napadi mogu započeti u periodu dugotrajnog stresa ili traume. Oni neće nestati sami od sebe. Ako imate napade panike više od jedanput mesečno, važno je da potražite stručnu psihoterapeutsku pomoć.


Rad na povećanju svesnosti, vežbe disanja, tehnike relaksacije i emotivne kontrole samo su neki od načina uz pomoć kojih pomažem ljudima da prevaziđu paniče napade. Što pre potražite pomoć, vaša patnja će se umanjiti.


 

Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno me kontaktirajte.

47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page