top of page

5 Geštalt tehnika za lični rast i razvoj

Koristim se tehnikama geštalt terapije kako bih pomogla svojim klijentima da se fokusiraju na sadašnost, ohrabrujući ih u procesu samo-ostvarenja. Tehnike im pomažu u donošenju odluka, a osim toga utiču na lični razvoj, postaju slobodniji, usklađeni sa svojim potrebama.


1. Tehnika za dijalog: prazna stolica


Mnogima je ova tehnika poznata. Često se koristi u praksi i predstavlja suštinu geštalt terapije.


Cilj je da se pokrene proces žalovanja ili razreši trauma. Međutim, ona ima i drugi cilj koji se tiče ličnog rasta i razvoja: da započne unutrašnji dijalog kako bismo mogli da se ponašamo kao ,,naše polarnosti“. Koristeći ovo možemo da imamo dijalog sa samim sobom.


Sa jedne strane možemo staviti bilo šta što nam izaziva nelagodnost. Sa druge strane može biti drugi deo naše ličnosti koji želi da se suoči sa nelagodnostima kako bi živeo produktivniji, slobodniji i otvoreniji život.


2. Ja sam odgovoran


Jedna od najboljih geštalt tehnika jeste igra ,,preuzimanja odgovornosti“. Deluje jednostavno, ali zahteva veliku posvećenost. Može da nam pomogne da postanemo svesniji onoga što se događa unutar nas. Kada osvestimo šta se događa u nama, možemo to i da prihvatimo i da počnemo da uvodimo promene.


Evo kratkog primera.


,,Boli me glava i stomak takođe. Znam da previše razmišljam o stvarima i da sam pod stresom. Ja sam odgovoran za to i prihvatam da ja moram da promenim stvari.


,,Shvatam da imam glas. Ja sam odgovoran za to da li ću govoriti istinu, bez straha, poštujući sebe i druge.“


3. Nezavršeni poslovi


Nezavršeni poslovi odnose se na prošle događaje koji uzurpiraju našu sadašnjost. To su potisnute emocije, zaustavljena osećanja, lični emotivni čvorovi koji nas sprečavaju da živimo sadašnji život u potpunosti.


Svi imamo nerazrešena pitanja sa prijateljima, rođacima, bivšim i voljenim koji su preminuli. Ne smemo ih izbegavati. Umesto toga važno je da osvestimo ove emocije kako bismo bili u stanju da pustimo patnju, gubitak ili čak ogorčenost.


Otkrićemo bol, osvestiti žalost, krivicu ili gorčinu. Kada ih otkrijemo i prepoznamo, pustićemo ih. Završićemo nezavršeno posao i krenuti dalje.


4. Vežbajte kontinuum svesnosti


U geštalt terapiji, terapeut je zainteresovan ,,kako“ se nešto dešava. Ne ,,zašto“. Oni žele da shvate kako se osoba suočava sa problemima i kako živi sa njima. Kako ih oseća i pounutruje.

Da bi to učinio terapeut mora napraviti prostor za identifikaciju klijentovih emocija i trenutnih senzacija. Oni mogu reći klijentu:,,recite mi šta osećate“, ,,recite mi gde to osećate“, ,,objasnite mi čega ste svesni sada“.


Takođe možemo praktikovati ovu tehniku samostalno. Možemo vežbati kontinuum svesnosti, čineći da svaka svaka senzacija, misao i osećanje dođe do nas.


Ne moramo da ih internalizujemo ili mislimo o njima puno. Prosto ih postanemo svesni i dozvolimo im da postoje.


5. Pretvori pitanje u afirmaciju


Ovo je još jedna geštalt tehnika koja na prvi pogled deluje jednostavno. Ali je važan deo terapije. Pomaže nam da se susretnemo sa unutrašnjim vrednostima i iskoristimo resurse koje imamo.


Kako to možemo da uradimo. U terapiji je to lako. Svi smo imali jedan od onih dana kada smo govorili sebi:,,Zašto se osećam ovako? Zašto se osećam beznadežno i bespomoćno?“.


Geštalt predlaže sledeće: pretvori pitanje u afirmaciju. Slede primeri.


Zašto se osećam loše danas? Danas se osećam loše. Ja ću omogućiti da se taj osećaj promeni i sutra ću se osećati bolje.


Da zaključimo, geštalt tehnike su orginalne isto kao što su i funkcionalne kada je u pitanju pomoć da se povežemo sa svojim potrebama. Oni nas takođe pozivaju da preuzmemo odgovornost. Da osećamo ono što osećamo. I da delujemo u skladu sa tim kako bismo rasli i razvijali se.


 

Source: https://exploringyourmind.com/5-gestalt-techniques-personal-growth/

102 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page